Heippis! Pienellä vauvalla paras vaihtoehto on mielestäni käyttää sisävaippaa+Pul-kuorta tai villahousuja. Jos selällään makoilevalla vauvalla käyttää Pul-vaippoja, tulee helposti ohivuotoja. Jos haluaa silti Pul-vaippaa käyttää, kannattaa tehdä siihen vuotosuojat+kerros jotakin imevää materiaalia koko vaipan alueelle.

Jos tykkää villahousuja neuloa, niin vaippaosan voi tehdä esim.hahtuvalangasta ja lahkeet ja vyötärön kutittamattomasta merinolangasta. Jos omistaa saumurin, niin myynnissä on myös villakankaita, joista voipi housut surautella. Housut on hyvä kylvettää lanoliinissa.

Sisävaipasta tekisin sisätäyttövaipan, jonka ulkokankaana käyttäisin jousto-/bambu-/hamppujoustofroteeta. Lähimmäksi ihoa laittaisin kerroksen kuivaliinaneulosta, coolmaxia, polyestermokkaa tai fleeceä, ne on kuivapintaisia. Sen alle vielä kerroksen joustofroteeta. Sisäpinnan materiaalina voi hyvin käyttää myös bambua tai puuvillaa, ne vaan tuntuu märältä.

Sisätäyttövaippa vaatii sisälleen vielä imuja. Itse ompelisin harsosta taittoimun, jonka sisään laittaisin bambufleeceä palasen. Kun olisin taitellut harson pötköksi laittaisin tarvittaessa sen alle vielä palan hamppufleeceä.

Harsoa käyttäisin, koska se nappaa ja levittää kosteuden koko vaipan alueelle. Toiset käyttää samaan tarkoitukseen jotakin puuvillakangasta (flanelli, frotee, joustofrotee) tai mikrokuitufroteeta. Sherpa ja velour, trikoo ja collagekin levittää kosteutta. Mutta itse suosin ihan perus harsoa. Bambu ja hamppu imee enemmän kuin puuvilla, joten paketista saa pienemmän käyttämällä niitä. Hamppu on hidas imemään, joten se tarvitsee päälle jotain nopeasti imevää.

Kuminauhaa tarvitsee jalanteihin. Itse olen ostanut ihan Eurokankaasta Elastic-nimistä kumpparia. Vaipan kiinnitykseen kannataa hankkia applix(?)-tarranauhaa. Kam-neppejäkin voi käyttää, mutta niiden kiinnittämiseen tarvitaan esim.neppipihdit.

Tästä voi olla vaikeata saada selkoa, mutta kysy ihmeessä uudestaan, jos jokin jäi mietityttämään. Kestovaippainfosta löytyy paljon tietoa esim.materiaaleista. Kannattaa myös käydä katselemassa myyjien sivuilta kuvia vaipoista, taittoimuista jne. ja ottaa niistä vaikka mallia. Kaavojakin löytyy netistä. Kestovaippayhdistyksen kaavalla olen tehnyt sisävaippoja.